Nuo ko pradėti ruošiant kavą namuose? – CAFFEINE ROASTERS

Mano krepšelis

Tęsti pirkimą

Nuo ko pradėti ruošiant kavą namuose?

Patalpintas Gruodžio 17 2017

Pradėti reikėtų nuo… kavos. Taip, taip pirmas ir esminis žingsnis, kuris ir yra svarbiausias. Visada pasidomėkite kavos šviežumu, jos skrudinimo laipsniu. Skonines savybes apspręs ir geografinė nuoroda. Norėdami “saugaus”, įprasto skonio - rinkitės geros reputacijos kavos skrudintojo kavos mišinio. Jei ieškote įdomesnių skonių, išties išraiškingos kavos - drąsiai sukite link regioninės rūšinės kavos, o dar geriau - konkrečios geografinės nuorodos (single origin), kavos iš ūkių. Pabandykite apie kavą mąstyti kaip apie duoną - kuo šviežesnė, tuo skanesnė. “Auksinis” laikotarpis ruošti kavą - kai ji paskrudinta prieš keletą savaičių, ar net dienų.

Sekantis svarbus žingsnis yra kavos malimas. Kiekvienas kavos gaminimo prietaisas mėgsta tam tikrą malimą. Jei stambų, rupų malimą rekomenduojame naudoti užpylimui ar French Press kavinukui, tai filtriniams Chemex’ui, Hario ar Aeropress prietaisams jau prireiks vidutinio ir smulkesnio malimų. O moka kavinukui ar virtuviniam espresso malimas bus visai smulkus.

Toliau - vanduo. Auksinė taisyklė - užpildymi kavą verdančiu vandeniu, tuo pačiu nuplausite ir gausybę poskonių ir niuansų. Todėl rekomenduojame kavas ruošti vandeniui arbatinuke šiek tiek atvėsus, iki 90-96C. Išsimtis galėtų būti Aeropress’as, kur puikių rezultatų galime tikėtis ir su 80C vandeniu. Eksperimentuokite! 

Proporcija - irgi svarbu. Dažniausiai pakanka laikytis vieno paprasto santykio: 1 litrui vandens reikia 60g kavos. Toliau - eksperimentai į stipresnę ar silpnesnę pusę.

P.S. Užpildami kavą tradiciniu būdu, tiesiai puodelyje, geriausias skonines savybes išgausite užpylę kavą 90-96C vandeniu ir palikę puodelį ramiai pabūt apie 4 minutes. Tuomet šaukšto pagalba pašalinkite likusius paviršiuje tirščius ir ragaukite. Tokiu būdu iki šiol geriausias kavas profesionalai ragauja pasaulio čempionatuose ir Cup of Excellence aukcionuose - tad nenurašykite šio paprasto kavos ragavimo būdo: jis negailestingas kavos defektams ar tiesiog blogam skoniui.