NUO KO PRADĖTI? – CAFFEINE ROASTERS

Mano krepšelis

Tęsti pirkimą

NUO KO PRADĖTI?

Iš tiesų kavą skaniai paruošti nėra taip jau sudėtinga. Svarbu atkreipti dėmėsį į keletą dalykų: kavos skrudinimo datą, teisingą malimą pasirinktam gaminimo būdui, tinkamą vandens temperatūrą. Atraskite sau labiausiai patinkantį būdą, klauskite mėgstamos kavinės baristos, paieškokite mokomųjų filmukų internete - šiais laikais geros informacijos apstu. 

Vienas patarimas: jei ir esate įpratę kavą pagardinti cukrumi, pienu ar prieskoniu, paragaukite prieš tai savo kavą bent vienu gurkšneliu. Paragaukite kiekvieną kartą prieš ką nors įdėdami į ją. Taip pažinsite savo kavą, suprasite jos tikrąjį skonį.

Toliau sudėjome keletą, mūsų manymu, esminių dalykų, į kuriuos siūlome atkreipti dėmėsį.

Taigi, pradėti reikėtų nuo… kavos! Taip, tai pirmas ir esminis žingsnis, kuris ir yra svarbiausias. Visada pasidomėkite kavos šviežumu, jos skrudinimo lygiu. Skonines savybes apspręs ir geografinė nuoroda. Norėdami "saugaus”, įprasto skonio - rinkitės gero skrudintojo kavos mišinį. Jei ieškote įdomesnių skonių, išties išraiškingos kavos - drąsiai sukite link rūšinės kavos, o dar geriau - konkrečios geografinės nuorodos (single origin), kavos iš ūkių. Pabandykite apie kavą mąstyti kaip apie duoną - kuo šviežesnė, tuo skanesnė. “Auksinis” laikotarpis ruošti kavą - kai ji paskrudinta prieš keletą savaičių, ar net dienų.

Sekantis svarbus žingsnis yra kavos malimas. Kiekvienas kavos gaminimo prietaisas mėgsta tam tikrą malimą. Jei stambų, rupų malimą rekomenduojame naudoti užpylimui ar French Press kavinukui, tai filtriniams Chemex’ui, Hario ar Aeropress prietaisams jau prireiks vidutinio/smulkesnio malimų. O moka kavinukui ar virtuviniam espresso malimas bus visai smulkus.

Toliau - vanduo. Auksinė taisyklė - užpildymi kavą verdančiu vandeniu, tuo pačiu nuplausite ir gausybę poskonių ir niuansų. Todėl rekomenduojame kavas ruošti vandeniui arbatinuke šiek tiek atvėsus, iki 90-96C. Išsimtis galėtų būti Aeropress’as, kur puikių rezultatų galime tikėtis ir su 80C vandeniu. Eksperimentuokite! 

Proporcija - irgi svarbu. Dažniausiai pakanka laikytis vieno paprasto santykio: 1 litrui vandens reikia 60g kavos. Toliau - eksperimentai į stipresnę ar silpnesnę pusę.

P.S. Užpildami kavą tradiciniu būdu, tiesiai puodelyje, geriausias skonines savybes išgausite užpylę kavą 90-96C vandeniu ir palikę puodelį ramiai pabūt apie 4 minutes. Tuomet šaukšto pagalba pašalinkite likusius paviršiuje tirščius ir ragaukite. Tokiu būdu iki šiol geriausias kavas profesionalai ragauja pasaulio čempionatuose ir Cup of Excellence aukcionuose - tad nenurašykite šio paprasto kavos ragavimo būdo: jis negailestingas kavos defektams ar tiesiog blogam skoniui.